Smartphone achter het stuur

25 procent van de jongeren gebruikt smartphone achter het stuur

20 procent van de 65-plussers parkeert fout, 25 procent van de jongeren gebruikt smartphone achter het stuur, aldus een onderzoek van de ANWB.

Harder rijden dan de maximaal toegestane snelheid, telefoneren achter het stuur en parkeren op een plek waar het niet is toegestaan: 88 procent van de Nederlandse automobilisten geeft toe weleens een overtreding te begaan en dan staan deze overtredingen in de top drie.

De 65-plussers zijn de grootste overtreders achter het stuur, hoewel hardrijders in elke leeftijdscategorie evenveel voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van de ANWB in samenwerking met Multiscope onder 1000 respondenten.

Uit het onderzoek blijkt dat 65-plussers vaker overtredingen begaan, maar ook dat hun overtredingen meer divers zijn. Jonge automobilisten tot 25 jaar kunnen met name worden betrapt op te hard rijden, telefoneren en door rood rijden.

 

 

 

Zo geeft een kwart van de jongeren aan de smartphone te gebruiken achter het stuur, tegenover 4 procent van de ouderen. Senioren parkeren vaker op een plek waar dat niet is toegestaan, rijden met een glaasje te veel op en dragen niet altijd hun autogordel. De laatstgenoemde overtreding maken jongeren helemaal niet.

Jongeren tot 25 jaar hebben daarentegen meer moeite zich te concentreren op de weg. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 80 procent van de jongeren last heeft van afleidingen achter het stuur tegenover zo’n 50 procent van de ouderen. En dan is het vooral de smartphone die ervoor zorgt dat jonge automobilisten moeilijk hun aandacht bij de weg kunnen houden. Senioren hebben vooral last van andere weggebruikers. Verder hebben jongeren iets meer last van de navigatie als afleider en ouderen juist iets meer van de radio- en muziekspeler.

Bron: Verkeersnet