EHBO verplicht voor ouders?

EHBO verplicht voor ouders?

Je kind stikt in een druif. Wat doe je? Maar liefst 62 procent van de ouders heeft geen idee. Terwijl de eerste minuten bij een (ernstig) ongeluk cruciaal zijn. Moeten we net als in Noorwegen of Duitsland EHBO verplicht stellen?

Je kijkt even de andere kant op en je kind kukelt van een trapje of brandt zijn handen aan de oven. De meeste ongelukken gebeuren in het bijzijn van ouders: 91 procent bij de moeder versus 72 procent bij de vader.

Maar op de juiste eerste hulp hoeft een kind bij de gemiddelde Nederlandse ouder niet te rekenen. Dit blijkt uit onderzoek. Ongeveer 80 procent van de ouders heeft nog nooit een cursus EHBO bij kinderen gevolgd. De SP vindt het aantal Nederlanders meteen EHBO diploma dan ook veel te laag.

 

 

Weinig draagvlak
"Ik zou heel graag zien dat meer mensen een EHBO-diploma halen", zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven. "Maar het verplicht stellen is een onhaalbaar plan. Daar komt nooit genoeg draagvlak voor."

Toch blijkt uit het onderzoek van Iedereen EHBO dat 40 procent van de ouders vindt dat de overheid het volgen van een EHBO-cursus verplicht moet stellen.

In Noorwegen en Duitsland zijn er al wetten die het of op school, specifieke werkplekken of bij het aanvragen van een rijbewijs verplichten een EHBO-cursus te volgen. En dat zie je terug in hoge percentage inwoners dat eerste hulp kan verlenen:

  • Noorwegen (95%)
  • Duitsland (80%)
  • Nederland (3%)
  • Estland (1%)
  • Kroatië (1%)