Wat als u 112 mobiel belt?

Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan krijgt de alarmcentrale ook uw locatiegegevens. Dit is bijna altijd de plaats van de gsm-mast die met die oproep gebruikt wordt. Ook is uw nummer bekend als u met 112 belt.

Locatiegegevens voor hulpdiensten

Wanneer de alarmcentrale uw gesprek doorzet naar de politie, brandweer of ambulancedienst, gaan de locatiegegevens niet automatisch mee. De regionale hulpdienst die het gesprek binnenkrijgt, kan hierom vragen. De locatiegegevens zijn belangrijk als u bijvoorbeeld niet precies weet waar u bent. Of als u gewond bent en mondeling niet meer duidelijk kunt maken waar u bent.

Nummerherkenning 112

Het telefoonnummer van iedere oproep verschijnt automatisch in de computer van de alarmcentrale. Uw nummer is dus bekend bij de medewerker van de meldkamer. Hij kan u terugbellen als de verbinding slecht is of als u in paniek ophangt.

Nummerherkenning bestrijdt misbruik 112

Het gebruik van nummerherkenning bestrijdt ook misbruik van 112. Alle gesprekken die via 112 binnenkomen worden opgenomen.

Geen locatiegegevens en nummerherkenning zonder simkaart

U kunt 112 ook bellen als uw mobiel geen simkaart heeft. Het is dan wel zo dat uw gegevens niet bij de alarmcentrale komen. U kunt dan niet worden terugbeld. In het buitenland kunt u 112 niet bellen zonder simkaart. Veel buitenlandse alarmcentrales hebben simloze oproepen geblokkeerd.